Invigning av station Vega 1 april

På måndag den 1 april klockan 11.00 invigs en ny pendeltågsstation i kollektivtrafiken, station Vega i Haninge kommun.

Medverkar vid invigningen gör bland andra trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M), Trafikverkets regiondirektör Helena Sundberg, Haninges kommunstyrelseordförande Meeri Wasberg (S) och SL:s vd Caroline Ottosson.

När stadsdelen är färdigbyggd kommer ungefär 10 000 människor att bo i Vega och stationen beräknas få omkring 4000 dagliga pendlare. Hela stationen är byggd i glas med syfte att släppa in så mycket ljus som möjligt. De röda vertikala bommarna bildar stora V:n synliga även utifrån.

Ulla Fredriksson är konstnären bakom stationens konstnärliga gestaltning. Hon är född 1972 och utbildad på Kungliga konsthögskolan i Stockholm 2000-2005. På en vägg i stationens vänthall är drygt 500 runda klotlampor i olika storlekar placerade. På nära håll framträder mönstret av en fröställning, där varje frö representeras av en lysande klotlampa. Lamporna pulserar en aning och skapar tillsammans intrycket av en glödande yta.

Stationens namn – Vega – har tillsammans med en solros inspirerat konstnären till verkets form. Vega är den ljusaste stjärnan i stjärnbilden Lyran och på avstånd upplevs gestaltningen som ett ljust klot, en stjärna eller en sol. Verket fungerar på så sätt även som ett landmärke för stadsdelen Vega.

Bild: Ulla Fredriksson på station Vega
Foto: Hans Ekestang