Utställning nr 100 i Odenplanmontern

Sedan 1996 har SL visat nyutexaminerades verk i montern på Odenplans plattform. Nu har den 100:e utställningen öppnat!

I en symbolladdad utställning om tystade kvinnor väver konstnären Samaneh Roghani samman personliga historier med större berättelser om människor som kämpar för en bättre tillvaro.

I installationen använder hon sig av sitt eget ansikte tryckt på keramikplattor, men det handlar om flera människoöden, om kvinnor som har tystats och glömts bort. Mest iögonfallande är de rep som Samaneh Roghani har hängt från taket. De ger många associationer, kanske främst kring fångenskap. Hon berättar om bakgrunden till verket: "Totalitära regimer styr genom rädsla och tystar sitt folk. Trots det riskerar kvinnor och män sina liv för att kräva sina rättigheter, rättvisa och fred". Det är de här människorna hon vill uppmärksamma, särskilt de som har fängslats och avrättats när de har kämpat för sina egna och andras rättigheter.

Verket "For the Silenced, for the Forgotten" visades på Malmö konsthögskolas examensutställning för masterstudenter våren 2020. Den har därefter visats på flera platser men varje gång skapar konstnären en unik version. Repen och keramikplattorna återkommer alltid i installationen.

Samaneh Roghani är född 1984 i Iran och tog sin masterexamen i fri konst vid Malmö Konsthögskola 2020. Hon arbetar i olika material, inklusive foto och video. Hon väver in sin personliga historia i sina arbeten, ofta i form av självporträtt. Utställningen i Odenplanmontern pågår under tre månader.

Foto: Hans Ekestang